Entitatea de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Nonbancar – SAL-Fin funcționează:
– în conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
– în temeiul prevederilor art. 15 şi 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 38/2015 privind soluţionarea alternativă a litigiilor dintre consumatori şi comercianţi care instituie cadrul legal astfel încât reclamaţiile împotriva comercianţilor să poată fi prezentate voluntar de către consumatori entităţilor care aplică proceduri de soluţionare alternativă a litigiilor într-un mod independent, imparţial, transparent, eficace, rapid şi echitabil, în scopul asigurării unui nivel înalt de protecţie a consumatorilor şi a bunei funcţionări a pieţei,
– având în vedere hotărârea Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din data de 19 noiembrie 2015 privind înfiinţarea SAL-FIN şi aprobarea procedurilor de lucru aferente propunerii/impunerii de soluţii,
– avizul nr. 842 din 29 februarie 2016 al autorităţii competente din România, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, privind înfiinţarea SAL-FIN.
Conducerea SAL-Fin este asigurată de Colegiul de coordonare care este format din 5 membri, dintre care 2 sunt nominalizaţi din partea Autorității de Supraveghere Financiară, unul din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi 2 din partea asociaţiilor pieţei financiare nonbancare şi a asociaţiilor de consumatori.
Membrii Colegiului de coordonare sunt numiţi prin decizie a Consiliului ASF pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.
Colegiul de coordonare elaborează şi propune spre aprobare Consiliului ASF următoarele:
-
procedurile privind soluţionarea alternativă a litigiilor;
-
modificarea şi/sau completarea prezentului regulament;
-
înregistrarea în Registrul conciliatorilor a conciliatorilor eligibili;
-
fundamentarea bugetului de cheltuieli al SAL-Fin.
Colegiul de coordonare soluționează reclamaţiile referitoare la activitatea conciliatorilor sau propunerile referitoare la activitatea acestora.
Secretariatul Tehnic din cadrul SAL-Fin asigură suportul organizaţional şi funcţional al entității și răspunde solicitărilor venite din partea consumatorilor și comercianților.
Membrii Colegiului de coordonare sunt:
-
Claudiu Emanuil STĂNESCU – membru coordonantor Colegiu SAL-Fin – nominalizare ASF;
-
Oana CAZAN – membru Colegiu SAL-Fin – nominalizare ASF;
-
Georgiana Emanuela Gioga – membru Colegiu SAL-Fin – nominalizare ANPC;
-
Alin Eugen IACOB – membru Colegiu SAL-Fin – nominalizare asociații de consumatori;
-
Dorel Duță – membru Colegiu SAL-Fin – nominalizare asociații piețe financiare nonbancare;